Jump to content

SERVERE OFFICIALE - ONLINE CS.HelpCS.RO - ONLINE BB.HelpCS.RO - ONLINE ZM.HelpCS.RO - ONLINE TNT.HelpCS.RO - ONLINE PGL.HelpCS.RO - ONLINE

Sign in to follow this  
Rainq

REGULAMENT MODERATORI !

Recommended Posts

 • Rainq
 • Conflictul interior şi izolarea sociala

   

  Siteul www.helpcs.ro a fost înfiinţat pe data de 15 Mai 2009, perioadă în care jocul Counter-Strike atingea nişte cote maxime, comunitatea atrăgând o mulţime de oameni care să se alăture nouă, până la ceea ce este în prezent.

  Au fost transformari de la PhpBB -> MyBB -> PhpBB -> inchisa vreo 2 ani si redeschisa unde s-a transformat de data asta in IPB

  Pe atunci, existau săli de jocuri al căror succes era destul de ridicat. În aceste săli, clientela de zi cu zi o forma tineretul. Marea majoritate a acestora se situează ca vârste undeva între 10 şi 24 de ani. Cel puţin în 2007-2009 copiii stăteau pe afară şi uneori prin săli, jucându-se împreună pe un server de counter. Ceea ce încerc să evidenţiez e faptul că, SOCIALIZAU, fiind împreună ca un grup ce desfăşoară o activitate plăcută. Se înjurau, se ofticau, se bucurau, se împuşcau. Dar toate astea într-un mediu unit, unul lângă altul, calculator lângă calculator, om lângă om.

  Eh, asta era acum mulţi ani de zile când abia se lansau calculatoarele pe piaţa accesibilă tuturor clienţilor. Firmele au avut mare succes pe acea vreme, înainte ca fiecare părinte să îşi permită să cumpere un calculator copilului său. Fiindcă după aceasta, sălile de calculatoare au dispărut într-un ritm rapid, dând un faliment de toată frumuseţea, lăsând locurile de joacă goale.

  Acum, fiecare copil stă în camera lui, se joacă orice vrea, îşi creează lumea ideală şi îşi trăieşte viaţa virtual. Calculatorul face posibil ca milioane de oameni să se uite în acelaşi timp la aceeaşi glumă, dar fiecare să rămână SINGUR. Şi astfel, mergând pe această direcţie, s-a creat o ruptură gravă între oameni ajungându-se la IZOLAREA SOCIALĂ !

  Counter-strike-ul s-a păstrat, bineînţeles ! Dar oamenii….aici e problema, calitatea lor a scăzut considerabil ! Simplul fapt că nu mai interacţionează unul cu celălalt, ca pe vremuri când se bucurau şi se certau în sălile de calculatoare stând la 1 metru distanţă, a creat lumi izolate, fiecare neavând posiblitatea de a ÎMPĂRTĂŞI orice fel de emoţie, fie ea bună sau rea.

  Acest lucru e rău. Dăunează. Te afectează psihic. Te face să pari un ciudat pentru ceilalţi. Te denaturează. Nu mai eşti tu însuţi. Te dezumanizează!

  Ruptura aceasta între oameni devine una foarte vizibilă şi din punctul meu de vedere, îmi pare rău că afectează tocmai tineretul. Îşi încep viaţa de mici păşind cu stângul… În ce lume o să trăim noi, peste 10 – 20 de ani? Şi anii trec rapid, crede-mă. Dacă nu suntem capabili să ne ajutăm de acum, mai târziu va fi de 10 ORI MAI GREU !

  Şansele să facem ceva, este ACUM !

  Nu în trecut, nu în viitorul sumbru, ci ACUM !

  Cum se manifestă această problemă ?

  Manisfestarea se evidenţiază prin comportamentul slab şi negativ al oamenilor. Fie sunt mult împotriva celorlalţi, fie sunt prea slabi şi se ascund de ceilalţi.

  Cu o simplă analiză constatăm că:

  - pe servere, sunt foarte mulţi care se înjură => conflictul este inevitabil, folosirea codurilor este doar o armă ce aşteaptă să fie scoasă la vedere, iar tendinţa de a implementa acest comportament ORIUNDE (pe orice alt server) este foarte mare

  - pe forum, majoritatea copiilor au ca ţel primar batjocura, ranchiuna, stârnirea conflictului, acuzaţiile ofensive, miştourile => îşi iau ban în mod repetat, revin cu alte conturi, înjură moderatorii sau utilizatorii pe privat, fac spam etcetera

  - între oameni există un dispreţ foarte mare: fiecare caută punctele slabe ale celuilalt şi pune accent pe acestea => nimeni nu se acceptă în felul acesta

  - ieşirea din obişnuit e judecată aspru: cei care încearcă să se ridice din mizeria umană sunt aspru judecaţi => se urăsc între ei, fără să îşi dea seama

  Prin urmare, înţelegem că s-au creat comportamente problematice. Ştim deja care este mediul ce a stârnit această “revoluţie” umană: izolarea.

  Acum vreau să mă axez asupra “sursei” (sau a cauzei) şi nu a comportamentului copilului. Sursa este viaţa interioară a copilului, dialogul cu el însuşi, felul în care priveşte el realitatea. În interiorul lui există mult CONFLICT, iar acesta se exteriorizează prin comportamentul pe care îl are.

  Un om sănătos, se manifestă printr-un comportament sănătos.

  Un om cu probleme, se manifestă printr-un comportament problematic. Noi trebuie să înţelegem CONFLICTUL din interiorul acestuia şi să învăţăm să ne descurcăm cu el, pentru o eficienţă ridicată !

  Nu copiii în sine sunt neapărat cei vinovaţi de felul în care au ajuns să se comporte şi de conflictul pe care îl poartă în sine, ci MEDIUL în care au fost crescuţi, stând separaţi de reacţiile umane naturale.

   

  Comportamentul moderatorului

   

  Un astfel de copil, singuratic, care îşi trăieşte viaţa în spatele calculatorului jucându-se counter-strike şi alte jocuri, decide să intre pe forumul HelpCS şi să îşi facă un cont.

  Devine membru şi îşi face primele postări. El este o persoană vulnerabilă şi cu probleme, dar nu îşi dă seama de acest lucru. Problemele pe care le cară după el l-au făcut să se comporte într-un fel negativ astfel că, el crede că AŞA ESTE şi nu se poate schimba.

  Cu ce ne afectează asta pe noi? Păi este doar o perioadă de timp până când va intra într-un conflict virtual şi va începe să îşi dea toate frustrările afară şi să se manifeste iarăşi într-un mod negativ.

  Deşi nu îşi doreşte asta, mintea lui nu vede alte soluţii.

  Dar stă pe forum, fiindcă în altă parte nu are unde să se ducă….măcar pe forum poate să se exprime cum poate, că în lumea reală…nu i se permite. În lumea reală e un laş, un frustrat, un ciudat. Şi el se ascunde de toate astea, STÂND pe un forum unde are “curajul virtual” de a se lua în gură cu alţii, fiind un loc potrivit pentru ca el să îşi spună toate necazurile, chiar dacă de multe ori se ceartă cu ceilalţi din total alte motive care nu au nici o legătură cu subiectul.

  HelpCS e unul dintre miile de forumuri, iar el are dreptul să stea pe oricâte forumuri doreşte. Preluând acelaşi model negativ de realitate pe toate forumurile, ajunge să creadă că aşa e bine să fie: să acuze, să fie invidios, să înjure, să caute conflicte.

   

  Comportamentul moderatorului

  Aici intervenim noi ! Trebuie să fim DIFERIŢI faţă de orice altă comunitate şi să înţelegem cât de IMPORTANT este să ştim să ne comportăm cu oamenii dificili. Nu are sens să îi ACUZĂM pentru felul în care se manifestă, având în vedere că nu sunt ei direct vinovaţi de felul în care sunt ! Asta nu ii ajută cu nimic, ci doar îi face să se comporte şi mai negativ!

  Deşi îi considerăm oameni problematici sau dificili, adevărul este că, în sinea lor, caută ATENŢIE, ÎNŢELEGERE. Şi noi, le putem oferi asta!

  Un prim pas ar fi să acţionăm INDULGENT exact cu cei care se manifestă negativ!

  Reacţia naturală a celorlalte forumuri o ştim deja:

  - dacă utilizatorul înjură, il avertizează sau îl banează

  - dacă utilizatorul nu respectă regulamentul, este avertizat sau banat

  - dacă utilizatorul insistă cu prostia lui, este înjurat şi batjocorit

  - adică, dacă utilizatorul face rău, primeşte rău

  Eh, aici vreau să schimbăm lucrurile!

  DACĂ UTILIZATORUL FACE RĂU, DE LA NOI SĂ PRIMEASCĂ BINE !

  DACĂ UTILIZATORUL INSISTĂ CU PROSTIA LUI, NOI SĂ FIM INDULGENŢI ŞI ÎNŢELEGĂTORI CU EL !

  DACĂ UTILIZATORUL ÎNJURĂ, NOI SĂ ÎL ÎNŢELEGEM ŞI SĂ ÎI CORECTĂM GREŞELILE !

   

  Cum ţinem utilizatorul lângă noi?

  Un utilizator în plus poate însemna cunoştinţe noi, un prieten nou, un membru de durată, un potenţial moderator, un potenţial scripter, un potenţial administrator.

  Un utilizator în plus, ne face să fim mai mulţi, să comunicăm mai multe păreri, să împărtăşim material mai mult unul altuia.

  Un utilizator în plus reprezintă POTENŢIAL, majoritatea dintre ei fiind ca nişte diamante acoperite cu praf. Trebuie doar dat praful la o parte, atât tot. Iar pentru asta, deja ştim ce este necesar: să fim înţelegători, să oferim atenţie şi comunicare.

  Interesul meu nu este SĂ ALUNG oamenii care vin în comunitate, CI SĂ ÎI PĂSTREZ !

  ROLUL TĂU ESTE SĂ PĂSTREZI OAMENII UNIŢI ÎN LOC SĂ ÎI IZGONEŞTI CUM FAC TOŢI, ŢINÂNDU-I APROAPE, ÎNTR-O BUNĂ ÎNŢELEGERE !

  Dacă nu îţi îndeplineşti acest rol, cu părere de rău îţi spun că, nu poţi fi moderatorul forumului HelpCS.

  Un om pierdut, nu va face altceva decât să PLECE în altă parte. Iar dacă la noi nu a fost bine primit, şansele să se întoarcă sunt extrem de MICI !

  Ultimul lucru care mă interesează este să îl banez ! Banarea este doar o METODĂ ce trebuie folosită doar în cazuri EXTREM de grave! Dar dacă te conformezi modelului de a îi ajuta pe cei problematici, mi-e tare greu să cred că va vrea să plece de lângă noi !

  Fiecare gest MIC al tău de a fi înţelegător cu un utilizator problematic, reprezintă potenţialul unei colaborări de lungă durată cu un utilizator ! Tot ceea ce faci şi ajută, CONTEAZĂ MULT! Fiindcă fiecare dintre noi contribuim, puţin de la mine, puţin de la celălalt, şi puţin cu puţin, SE ADUNĂ !

  Vreau ca utilizatorul, dacă decide să plece din comunitatea noastră, măcar să îi rămână amintirea că a stat pe CEL MAI BUN FORUM VREODATĂ, din punct de vedere al calităţii oamenilor, nu neapărat al conţinutului forumului.

  Vreau să plece SPUNÂND TUTUROR COMUNITĂŢILOR că cele mai bune experienţe au fost pe forumul HelpCS şi că niciodată nu a mai găsit asemenea moderatori şi administratori !

  Eu văd lucrurile extrem de simplu: DACĂ AVEM OAMENI DE CALITATE, VOM AVEA MATERIAL DE CALITATE PE FORUM ŞI RELAŢII DE CALITATE ÎNTRE MEMBRI !

  DACĂ VREM REZULTATE DIFERITE, TREBUIE SĂ ACŢIONĂM DIFERIT !

  Nevoia de atenţie

  Opusul izolării este ATENŢIA.

  Într-o societate, nevoia de atenţie este OBLIGATORIE. Este o nevoie fundamentală! Ignorarea acestei nevoi crează din persoana ignorată, o personalitate dificilă, cu probleme de acceptare de sine, cu un comportament agresiv-negativ.

  Dacă o persoană nu iese în mod pozitiv în evidenţă, ea va face tot posibilul să iasă în evidenţă în mod negativ ! Oricum ai privi lucrurile, sursa acestora este stricta nevoie de ATENŢIE !

   

  Ca să folosesc o metaforă:

  Să ignori o floare care îşi cere porţia de apă zilnică, înseamnă că ea va veşteji şi va muri.

  Floarea, ca să nu moară, îşi va folosi instinctele de supravieţuire şi se va utiliza de orice mijloace posibile pentru a îţi atrage atenţia şi pentru a îşi primi porţia de apă.

  În schimb, o floare care îşi primeşte zilnic porţia de apă, va înflori şi va oferi cu mare drag toată frumuseţea ei !

  Încerc să aduc în faţa ta, înţelegerea asupra felului pentru care oamenii CONTINUĂ să revină, să vorbească pe forum (fie de bine, fie de rău). Ignoranţa ta nu îi ajută! Aici fac o mică paranteză: ESTE FOARTE BINE CA OAMENII SE ÎNTORC, CHIAR DACĂ AU FOST BANATI ! Asta înseamnă că vor să fie membri ai comunităţii ! Are sens să refuzăm cei mai doritori oameni de a fi membri ?

  Ceea ce îi ajută, este discutarea problemelor cu aceştia, astfel încât ei să fie mulţumiţi, dar şi tu să fii mulţumit !

  Colaborarea trebuie să fie reciprocă, câştigul trebuie să fie reciproc, şi în cele din urmă, avantajele sunt reciproce.

  Important este să colaborezi cu un utilizator şi să găseşti cea mai bună soluţie astfel încât să aveţi amândoi de câştigat: el înţelege ce a greşit şi se va strădui să nu repete greşeala pe viitor, iar tu îţi minimizezi nevoia de a mai atrage atenţia aceluiaşi utilizator mereu. Diminuezi bătaia de cap, decât să te întinzi cu ea până la infinit.

  Prin urmare:

  - fii deschis

  - fii receptiv / primitor

  - fii înţelegător

  - oferă soluţii cu câştig dublu (tu – el)

   

  Regulamentul moderatorului

   

  Considerând tot ce am scris până în acest rând, am creat următorul model de regulament:

  1. Un moderator trebuie să folosească limba română corect

  2. Un moderator trebuie să impună aspectele sale pozitive: dovadă de înţelegere, dovadă de atenţie si tratare cu respect

  3. Un moderator trebuie să ştie regulile forumului pe de rost pentru a fi capabil să le aplice

  4. Un moderator trebuie să îşi ocupe câteva ore pe zi pentru a modera forumul

  5. Un moderator, pentru a se retrage din funcţia sa, trebuie să anunţe un administrator şi nu să posteze pe forum pentru îndepărtarea accesului !

  6. Un moderator trebuie să verifice mai întâi dacă un topic încalcă regulile, apoi să îşi ofere ajutorul

   

  Reguli pe forum:

  7. Pune în numele unui topic la urma acestuia: *rezolvat!+ dacă s-a discutat o problemă şi s-a ajuns la un rezultat, însă NU închide topicul !

  8. Nu ai voie să laşi 2 sau mai multe topicuri în care se discută acelaşi subiect; un singur topic cu discuţia respectivă e suficient, iar restul le muţi la COŞ şi lasi un mesaj cu LINKul către topicul bun !

  9. La utilizatorii nou înregistraţi (cei cu un minim de 10 posturi) nu se dă avertisment; dacă un utilizator al forumului încalcă regulile, laşi pe PM la un administrator linkul către topicul şi utilizatorul respectiv sau pui linkul în zona moderatorilor; va primi avertisment, dacă merită

  10. Dacă un utilizator face 'double-post' sau ‘triplu-post’, etc. îi editezi mesajele într-unul singur şi le stergi pe celelalte făcute inutil. Spre exemplu, editezi primul post astfel: Edit1: Postul al 2-lea Edit2: Postul al 3-lea Edit3: Postul al 4-lea s.a.m.d Mesaj: Data viitoare foloseşte edit.

   

  Acordarea avertismentelor:

  11. Orice utilizator are DREPTUL de a primi 2 notificări înainte de a lua un avertisment; dacă în urma mesajelor private nu face modificări, primeşte avertisment

  12. Pentru fiecare avertisment, trebuie oferite 2 mesaje private de atenţie utilizatorului; astfel vin 2 mesaje de atenţie, 1 avertisment, 2 mesaje de atenţie, 1 avertisment, 2 mesaje de atenţie şi avertismentul final

  13. Mesajul de tip NOTIFICARE trimis pe privat utilizatorului trebuie să mentioneze clar ce a greşit, ce regulă încalcă şi faptul că urmează un AVERTISMENT dacă nu se face nimic în această privinţă; timpul de aşteptare este 24 ore din momentul trimiterii notificării

  14. Un utilizator cu 3 avertismente ia BAN TEMPORAR pe o lună până la maxim 3 luni (în funcţie de gravitatea situaţiei); se acordă de preferinţă PEDEAPSA cea mai mică!

  15. Un utilizator care a luat ban de mai mult de 3 ori, în funcţie de situaţie, riscă să ia BAN PERMANENT (această decizie rămâne la latitudinea administratorului)

   

  Am modificat eu mai multe lucruri...

  De unde stiu eu ca pe data de 15 Mai 2009 a fost infiintat forumul?

  - Simplu m-am uitat pe google si cel mai vechi video l-am gasit la eLk -> 

  Hidden Content

   Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

  De unde am luat toate astea?

  - Credite lui Laur las aici ce a scris el -> 

  Hidden Content

   Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

  • Like 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Guest
  This topic is now closed to further replies.
  Sign in to follow this  

  ×